Behandlinger
Træning
Forebyg smerter med målrettet træning
Videnskabelige undersøgelser viser, at træning lindrer og forebygger mange forskellige lidelser og problemer i bevægeapparatet, og de fleste patienter opnår et stort udbytte af træningen. Derudover virker træningen forebyggende, så smerterne ikke vender tilbage igen.
Træning defineres som forskelligartede aktiviteter, hvor du selv påvirker kroppens muskler, led og knogler på en hensigtsmæssig måde. Et træningsforløb kan være hensigtsmæssigt som supplement til – eller sideløbende med – den kiropraktiske og/eller fysioterapeutiske behandling. Træningen planlægges altid i samråd med din behandler, og træningsplanen udarbejdes og målrettes individuelt mod dig – fx som et forløb med holdtræning, hjemmeøvelser eller individuel træning.
Træning virker på mange niveauer. Foruden at styrke dine muskler, så har træning også en god virkning på din hjerne. Træningen kan nemlig øge din smertegrænse samt forbedre din motorik og balance. Samtidig har træningen en positiv effekt på kredsløbet, herunder hjerte, lunger og blodkar.
Der er mange forskellige træningsformer. Afhængig af din diagnose vil kiropraktoren sammensætte et individuelt træningsprogram til dig. Den kiropraktiske rådgivning kan bestå af alt fra instruktion i strækøvelser til et længere, superviseret træningsforløb.
Holdnings- korrigerende øvelser (Mensendieck)
Problemer med holdningen kan forårsage mange gener så som smerter og problemer med muskler og led, bl.a. omkring nakke og skuldre eller lænd og bækken. Du kan opleve spændingsrelaterede gener som hovedpine, træthed, ømhed mv.
Dårlig holdning skyldes, hos mange patienter, et uhensigtsmæssigt åndedræt, som bevirker til spændte muskler, der trækker sig sammen (bliver for korte), mens andre er blevet for slappe.
Den holdningskorrigerende træning indeholder – som navnet antyder – holdningskorrigerende øvelser, som fokuserer på korrekt vejrtrækning. Derudover består træningen af specifikke stræk af de korte muskler samt øget styrke af de slappe.
McKenzie
McKenzie-metoden benyttes til behandling af ryggen, og det er en både kendt – og anerkendt – træningsform. Navnet stammer fra en fysioterapeut fra New Zealand, som i midten af 1950´erne ved en tilfældighed opdagede, at gentagne bagoverbøjninger af ryggen var yderst gavnligt for patienter med diskusprolaps eller andre diskusrelaterede lidelser. Essensen er, at disse øvelser skal gentages flere gange dagligt. Den gentagende bevægelse skal ske i en lindrende retning, som typisk vil være en bagoverbøjning, hvorved trykket på nerverne mindskes eller fjernes helt.
Stabiliserende træning (kinetic control)
Når du skal træne din ryg, er det vigtigt, at du først og fremmest træner de små, dybtliggende muskler omkring rygsøjlen med styrkekrævende øvelser. Det er vigtigt, at musklerne lærer at arbejde og stabilisere ryggen i den mest optimale holdning. Øvelserne tager derfor alle udgangspunkt i ryggens neutrale stilling – altså i den gode holdning.
Styrketræning
Styrketræning på maskiner eller med løse vægter kaldes også for dynamisk træning. Det er en traditionel træningsform, som særligt benyttes i den afsluttende fase af et behandlingsforløb med henblik på at styrke og genoprette muskulaturen. Styrketræning har samtidig en god, forebyggende effekt, når patienten er blevet smerterne kvit.
Træning for særlige ledlidelser
Visse lidelser i muskler og led særlige kræver træning for at genopbygge normal funktion. Her er særligt elastik- og strækøvelser gode. Træningsformen har vist gode resultater ved lidelser som tennisalbue, skulderlidelser, hoftelidelser, musearme, patellofemoral smerte (knæ) m.fl.